‘Kwetsbaar gebied, geen toegang’

18 oktober 2017 | 0 Reacties

Tijdens een wandeling in een prachtig natuurgebied in Twente, valt mijn oog op een bord. ‘Kwetsbaar gebied, geen toegang’. En dan ineens valt het zoveelste kwartje in deze dagen. Lastig toegeven, ook ik heb zo’n bordje voor mijn hart gehangen.

Ik zeg niet alles te weten, te begrijpen en te doorzien, maar ik weet inmiddels wel dat ik op verschillende vlakken in mijn leven mijn hart afgeschermd hebt. En zo knap, dat ik het zelf niet doorhad.

Onlangs, tijdens een avond met vrienden, voelde ik de de bal van verdriet in mij naar boven komen. Toegeven aan mijzelf, dat ik na bijna 10 jaar nog zo geraakt kan worden door dat prachtige kindje, pff. Ja, ik heb het overlijden van Bram een plek gegeven in mijzelf, in mijn hart en in mijn leven. En ik ben dankbaar dat hij op een prettige manier aanwezig is in mijn en ons leven. Ik heb hard gewerkt, want dat is rouwen, hard werken.

Ik huilde hete tranen van verdriet en ik kon niet eens benoemen hoe dat nu toch ineens kon. Naar een ander toe kan ik zo begrijpend, mild en liefdevol zijn. En nu bleek dat ik mijn eigen verdriet om mijn kind kan wegstoppen omdat ik het niet kan beredeneren.

Nu, daar dacht mijn hart anders over. Ergens in de diepte kan ik nog net zo de rauwe pijn voelen van het verlies alsof het gisteren is gebeurd.

En al mijn overtuigingen, oude en nieuwe, hebben de neiging dat verdriet te willen overstemmen. Ja, na bijna 10 jaar is het soms nog zo voelbaar en het mág.

Nieuw verdriet, oud verdriet, tijd heelt, maar door de tijdloosheid ervan kun je er ook altijd bij. En dat kan ook een zegen zijn; het verlies van dierbaren kan zo weg gestopt worden, maar zij hebben bestaan. En door het gemis van hen krijgt die liefde wellicht de erkenning die het nodig heeft. Om weer verder te gaan. In verbinding met die ander, jong of oud, door de dood heen.

Op 2 november is het Allerzielen, een speciale dag waarin aandacht wordt besteed aan de mensen in ons leven die zijn overleden. Onlangs of langer geleden.

Wie zou jij willen eren? Voor wie zou jij een lichtje willen aansteken? Wie is voor jou belangrijk?

Heb je behoefte aan een gesprek over iemand die je hebt verloren, kijk eens op mijn website voor meer informatie.

Lieve groet, Arianne