Overleven

25 april 2024

Jouw ontstaan was al een overleving op zich. Je bent ontstaan, met een kans van één op zoveel dat er een bevruchting ontstond.

Jouw ontstaan is zeker geen toeval, is geen ‘ongelukje’. Jij bent bedoeld hier te zijn. Het leven is een geschenk. Of je dit ook zo ervaart is iets anders.

Vraag: ben jij vanochtend opgestaan om te leven of te overleven?

Kies je ervoor om iedere dag het leven als een cadeau te ontvangen? Of kies je ervoor om te werken, je door je overvolle planning heen te ploeteren en dan leeg getrokken naar huis te gaan?

Overleven kan vele gezichten hebben.  Je kunt in de vechtmodus zitten: confrontaties opzoeken, woedeaanvallen hebben of een onzichtbaar schild om je heen bouwen.

Je kunt je heel veel aanpassen aan je omgeving, pleasen. Je kunt vluchten, in jezelf, in je werk, je terugtrekken. Je kunt bevriezen, je valt stil, klapt dicht in gesprekken.

Deze overlevingsmechanismen hebben je tot nu toe geholpen om soms letterlijk in leven te blijven. Overleven om te kunnen blijven werken zodat er inkomen is. Overleven om bij een groep, een community te blijven horen (familie, vrienden, collega’s, maatschappij).

Ben jij aan het overleven?

Lieve groet, Arianne