Je levensverhaal herschrijven

9 september 2020 | 0 Reacties

Eerlijk gezegd heb ik geen geweldig geheugen; in ieder geval reproduceer ik weinig nuttige informatie wanneer ik het nodig heb. Zwarte gaten …echt hoor.

In mijn vorige blog schreef ik over mijn zoektocht naar de betekenis van mijn gebroken botten. Inmiddels een paar weken verder zijn er vele kwartjes gevallen. En, hoewel niet gemakkelijk, maakt het mij zeker rijker.

In die zoektocht ben ik weer aan het terugblikken gegaan naar mijn kindertijd, mijn jeugd en alles wat erna kwam. Gezien de zwarte gaten ben ik gaan twijfelen aan de herinneringen die er wél zijn.
Zijn ze reëel? Berusten zij op waarheid?

Dat ons geheugen niet objectief is, dat is mij wel duidelijk. En dat niet alle herinneringen worden opgeslagen kan ik mij ook nog voorstellen. Verschillende ervaringen en gebeurtenissen uit het verleden worden als stukjes film aan elkaar geplakt en er ontstaat zowaar een nieuw verhaal.

Wat zegt dit over mij als persoon? Ben ik wel wie ik denk dat ik ben?

Ik heb het geluk dat ik mijn beide ouders nog dichtbij heb en hen kan vragen hoe dingen destijds gingen. En ja, ook die informatie is door de tijd heen misschien veranderd.

Mijn moeder heeft een fantastisch relikwie meegenomen uit de tijd dat ik een klein meisje was. Zojuist heb ik oude cassettebandjes zitten luisteren waar ik als meisje van een jaar of 4 aan het vertellen ben, aan het spelen. De tranen rolden over mijn wangen. Ben ik dat meisje geweest? Vragen stellend, de wereld ontdekken en mijn eigen kleine wereld aan het vergroten.

Het verhaal van mijn leven, dat ik nu al wat jaren vertel, blijkt ineens niet meer zo vast en zeker te zijn. Herinneringen blijken niet op feiten te berusten en zijn vervormd door de tijd.
Mijn verleden heeft invloed op alles in mijn heden. Is het tijd om mijn levensverhaal te gaan herschrijven?

Soms heb je iets op te lossen uit het verleden omdat het je belemmert in het heden om stappen te zetten. Om werkelijk ja te zeggen op jouw leven, jouw missie.

Vanuit het nu achteruit en vooruitkijken, vanuit jouw midden, vanuit jouw Zijn. Ik ben benieuwd naar jouw levensverhaal.

Lieve groet, Arianne