Ik schaam mij

28 januari 2022 | 0 Reacties

Wanneer heb jij je voor het laatst geschaamd? Wat een rot gevoel he ..

Voor mij zijn er verschillende soorten van schaamte. Blijkbaar ben ik wat onhandig en struikel regelmatig over iets dat op de weg ligt. Of gewoon over mijn eigen voeten. Dan lig ik met mijn neus in de bosgrond te wroeten. Of ik val languit in een speeltuin ten overstaan van 40 ouders en kinderen. Het gaat bijna wennen.

Nee, wat ik nog erger vind is de schaamte wanneer ik geheel onbewust iemand heb gepasseerd, pijn gedaan of vergeten.

Als kind vond ik dit al vreselijk; een ander gekwetst hebben en hier totaal geen weet van hebben. Het zit zo niet in mij als mens om een ander opzettelijk pijn te doen, boos of verdrietig te maken.

Heel confronterend wanneer de ander aangeeft gekwetst te zijn door mijn handelen. En toch wil ik het liever horen dan wanneer het ‘vergeten’ wordt.
Door het erover te hebben met elkaar krijg ik de ruimte om excuses te maken. Oprecht vanuit mijn hart. Omdat het mij pijn doet een ander pijn te hebben gedaan.

En ik krijg de mogelijkheid te leren van deze  ervaringen. Zij maken bewuster over hoe ik mij bijvoorbeeld uitspreek, hoe ik handel.

De ander krijgt de ruimte om zijn of haar gevoel te delen en excuses te aanvaarden. Vanuit deze openheid en kwetsbaarheid kan je samen weer verder bouwen. Het kan een relatie zeker verdiepen. Energetisch kom je samen weer in balans.

Eigenlijk zeg je tegen elkaar: ik hou van jou en daarmee spreken wij dit uit. Ik weet dat jij mij niet opzettelijk wilt kwetsen.

Om dit gevoel van schaamte werkelijk los te laten heb ik mijzelf ook te vergeven. Zacht en liefdevol voor mijzelf te zijn. Als mens maak je ‘fouten’. Door deze ervaringen groeien wij en zo werkt het nu eenmaal.

Ik wens jou de veiligheid en openheid in relaties om deze schaamte ervaringen aan te kunnen gaan.

Lieve groet, Arianne