Hendrik Groen

16 september 2017 | 0 Reacties

Vanaf de eerste bladzijden heb ik mijn liefde aan Hendrik Groen verklaard.

Wat een man..wat een wijsheid…wat een kwetsbaarheid …wat herkenbaar.

Herkenbaar gezien mijn werk als ouderenadviseur. Ik kom bij mensen als Hendrik Groen, mensen die oud zijn en/of zich oud voelen.

En nog steeds de keuze hebben iets van hun dagen te maken. Deze Hendrik heeft gekozen om er iets van te maken. Samen met andere bewoners gunnen zij zichzelf leven aan de dagen.
Zij richten de club Omnido op die staat voor ‘Oud maar niet dood-club’.

Als dat vuurtje eenmaal is aangewakkerd en zuurstof blijft krijgen, dan is er nog heel veel plezier en welzijn te beleven.

Bij veel ouderen die ik bezoek is het vaak flink zoeken naar dat innerlijk vuur. Waar wordt je warm van, waar wordt je blij van? Veel van hen weten niet meer waar ze enthousiast van worden. Door verlies van dierbaren, door verlies van gezondheid en toenemende afhankelijkheid laten zij het hoofd hangen.
Ga eens een bakje koffie bij de buren doen …ga eens kijken in het ontmoetingscentrum. Leuke nieuwe mensen ontmoeten, weer een oude of een nieuwe hobby oppakken.
Het is vaak te veel moeite lijkt het. ‘Laat mij maar’.


Wanneer ik Hendrik Groen lees, gier ik het vaak uit van het lachen. Als een echte beelddenker zie ik voor mij hoe hij en zijn nieuwe vrienden het leven van alledag aangenamer maakt.

En wat mij raakt, diep raakt, is de zorgzaamheid voor elkaar. Bij afnemende gezondheid, toenemende afhankelijkheid er simpelweg voor elkaar zijn. Een ieder doet dat wat hij of zij kan.

Als groot fan van Hendrik Groen zou ik jullie deze heerlijke boeken willen adviseren. Het mooie is dat een oudere cliënte van mij zei; ‘ Arianne, dit boek moet je lezen voor je werk. Een must, dit is vakliteratuur uit de praktijk’.

Ook jij kunt, welke leeftijd je ook hebt, kleur brengen aan je eigen dagen en die aan je naasten. Ja, het is soms zoeken en vallen en opstaan.

Wat maakt jou blij? Waar krijg jij een glimlach van op je gezicht?

Ik wens je een heerlijke zaterdag en zorg dat wanneer je vanavond in je bed ligt terug kan kijken op een geslaagde dag. Alleen jij kunt er wat maken!

Lieve groet,

Arianne