Een nieuw evenwicht

15 april 2018 | 0 Reacties

In ieder leven zijn er momenten waarin er een nieuwe balans gezocht dient te worden. Omdat er in ons leven nu eenmaal dingen veranderen. Je gaat bijvoorbeeld werken na je studie, je kiest voor ander werk, je krijgt kinderen of je stapt uit een relatie of begint een nieuwe.

Ook kan het zijn dat je ziekt bent, in de de knoop zit met jezelf of weer herstellende bent van een ziekte.

Al deze momenten en fasen hebben tijd en aandacht nodig om te accepteren, een plekje te geven en een nieuw evenwicht te vinden. Tijd, aandacht en ruimte om het oude los te laten en het nieuwe in je leven te verwelkomen en te integreren.

Nu je dit zo leest komen er vast herinneringen boven, situaties die je je herinnert. En misschien zit je nu volledig in zo’n situatie.

Onlangs had ik een gesprek met een vriend. Hij vroeg mij hoe dat eigenlijk moet, rouwen om iets wat geweest is of juist niet geweest is. En wanneer er dan iets nieuws op je pad komt.

Ik vertelde over één van mijn verlieservaringen, Bram was nog niet zo lang overleden en geboren, toen ik al in verwachting bleek van Ruben. Een verwarrende en emotionele tijd. Want hoe neem je afscheid van iets of iemand en maak je ook ruimte voor een nieuw leven dat zich aandient?

Voor ieder mens is dit anders, ik vond het zelf pittig, maar heb zeker geen spijt.

Wanneer je jezelf toestaat dat alle gevoelens er mogen zijn, dan geef je jezelf de nodige ruimte.

Dit werkt ook bijvoorbeeld met het beëindigen van een relatie en het verwelkomen van een nieuwe relatie in je leven. Soms zit daar wat langer en soms wat korter tussen.

Ik weet dat veel mensen die mijn stukjes lezen dit zullen herkennen. Hoe verwarrend kan het zijn, dat je nog met boosheid, verdriet en frustratie zit, maar ook gevoelens hebt voor een nieuw persoon in je leven.

Praat erover, met een goede vriend, vriendin of iemand anders die jij vertrouwd. Waarvan jij weet dat diegene enkel en alleen jouw geluk voorop heeft staan.

Door uit te spreken wat er in jou leeft, met welke gedachten en gevoelens jij stoeit, komt er ruimte en helderheid.

En tijd. Tijd helpt te verzachten. Door de dagen, weken en maanden heen merk je dat ervaringen neerdwarrelen. Als stof dat neerdaalt.

Door die ontstane ruimte kan er een nieuwe evenwicht ontstaan. Waarin jij je stabiel en gedragen voelt. Waarin jij volledig kan vertrouwen op jouw eigen kompas.

Lieve groet,

Arianne