‘Als ik het leven mocht overdoen’

27 mei 2020 | 0 Reacties

Dat is de titel van het boek van Bronnie Ware welke ik nu al een aantal keer heb gelezen. Het is geschreven door een Australische vrouw die in de palliatieve zorg ging werken. In dit boek zijn haar ervaringen beschreven en het gaat over de 5 meest voorkomende spijtbetuigingen op het sterfbed.

‘Zware kost’ zal je misschien denken. Ja, het is geen luchtige en hilarische chicklit. Toch zou ik jou heel graag de komende weken willen meenemen in de thema’s die blijkbaar velen van ons op het einde van het leven tegenkomen.

Waarom het mij telkens weer zo boeit en bezighoudt? Omdat wij kunnen leren van de mensen die ons voorgingen. Laten wij naar hen luisteren! Het is een cadeau van hen aan jou om je wakker te schudden. Je kan het nu nog anders doen!

Wat houden wij onszelf tegen door angsten, aannames en onbewust gedrag. Zelf heb ik een aantal keer een keuze gemaakt in mijn leven die vergaande consequenties hebben gehad.

Gesprongen, met mijn ogen dicht of open, door mijn angst en onzekerheid heen toch die stap genomen. En geen enkele keer heeft het mij gespeten. Omdat ik koos vanuit mijn hart, mijn ziel. Hoe de weg eruit gaat zien weet ik meestal ook niet van te voren. Ik hoor dan een stem, áchter mijn ego (angsten en overtuigingen die mij van mijzelf weghouden) welke ik herken als de fluistering van mijn ziel.

Wat zou jij anders willen of kunnen doen? Waar hou jij jezelf tegen om te zijn wie je bent? Wat zou jou gelukkig maken?

  1. Had ik maar de moed gehad om een leven te leiden waarin ik trouw was aan mezelf, in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van anderen.
  2. Had ik maar wat minder hard gewerkt.
  3. Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten.
  4. Was ik mijn vrienden maar niet uit het oog verloren.
  5. Had ik mezelf maar wat meer geluk gegund.

Lieve groet, Arianne